Verdens vakreste operahus

Home / Verdens vakreste operahus

Verdens vakreste operahus

Opera er en elsket kunstform i de høyere samfunnslag, og har blitt sponset og finansiert av flere mektige kongehus gjennom tidene. Det kommer derfor neppe som en overraskelse at mange av operahusene verden over også er arkitektoniske mesterverk. De overdådige fasadene imponerer mange, men også innvendig er operahusene mirakuløse, med akustikk som sørger for krystallklare toner.

Norges store stolthet er det relativt nye Operahuset ved Oslofjorden, og mange har nok benyttet sjansen til å gå på det kritthvite marmortaket når de har besøkt storbyen. Selv om Operaen har vakt stor interesse i utlandet, kan den dessverre ikke måle seg med noen av underverkene som topper listen over verdens vakreste operahus.

1. Sydney Opera House

Operahuset i Sydney er et av Australias mest berømte landemerker og huser en av de mest prestisjefylte kunstscenene i verden. Den regnes som et av 1900-tallets viktigste arkitektoniske mesterverk, og er tegnet av den danske stjernearkitekten Jørn Utzon. Bygget skal ligne et stort seilskip, noe som er en klar referanse til de første skipene som brakte briter til koloniene i Australia. Selv om de fleste forbinder bygningen med opera, huser den også flere teaterscener og en konsertsal. I tillegg til dette har den også en utendørs scene på framsiden.

2. Palace Garnier – Paris

På Avenue de l’Opéra i Paris troner et av verdens mest berømte operahus. Majestetiske Palais Garnier ble faktisk brukt som setting for romanen og musikalen “The Phantom of the Opera”. Den er konstruert i tydelig Beaux-Arts stil av arkitekten Charles Garnier, og inneholder en gigantisk krystall-lysekrone som veier hele syv tonn. Teatret sto ferdig i 1875, fullspekket med marmorfriser og statuer med motiver fra gresk mytologi. I 1962 ble bygget beriket ytterligere av den berømte franske kunstneren Marc Chagall, som malte vakre fresker i taket. Operahuset er nydelig, men det er dessverre kjent for dårlig sikt, noe som har ført til at operaen i Paris nå hovedsakelig benytter det nye bygget på Place de la Bastille.

3. Teatro alla Scala – Milano

I 1778 åpnet Teatro alla Scala dørene for publikum med forestillingen “L’Europa Riconosciuta” av Antonio Salieri. Suksessen var så stor at operahuset ble kjent som verdens beste opera. Bygningen er i nyklassisk stil, og ble prosjektert av den kjente arkitekten Giuseppe Piermarini. Innvendig preges hovedsalen av rødt og gull, og den er kjent for sin utrolige akustikk. Det sies at lydbildet er så klart at det avslører en operasangers virkelige talent. Det er derfor en ildprøve å synge på scenen i La Scala, og det er ikke uvanlig at man hører kresne stamkunder plystre fra galleriet hvis de er misnøyde.

4. Teatro Amazonas

Det er ikke alle som kjenner til dette majestetiske operahuset midt i regnskogen Amazonas. Det sto ferdig i 1897, og ble bygget på en tid da handelen med naturgummi gikk for fullt. Materialene kommer fra hele verden, med stål fra England, møbler fra Paris og marmor fra Italia. Den store kuppelen er utvendig kledd med 36 000 keramikkfliser i det brasilianske flaggets farger. Teatret sto ubrukt i mange år, da gummihandelen begynte å avta drastisk, og gjenåpnet først i 1990.

LEAVE A COMMENT

All fields are mandatory.