Vekk barnas kulturinteresse!

Home / Vekk barnas kulturinteresse!

Vekk barnas kulturinteresse!

Det kan ofte være vanskelig å få barna bort fra mobil og PC, og for mange er det nesten utenkelig å få dem med seg på museum eller teater. Forskning har vist at regelmessig kulturinntak har en god effekt på mennesker, og mange har sikkert et ønske om å vekke barnas interesse for høyverdig kunst. Uansett hvor vrang tenåringen er, trenger man ikke å fortvile. Det fins nemlig råd.

Tenårene er ofte en tid hvor barna blir vanskelige å ha med å gjøre, og det kan virke umulig å overtale dem til å interessere seg for kultur. Allikevel er det slik at det er lurt å begynne tidlig dersom man ønsker at barna skal få en genuin interesse for kultur senere i livet.

Kultur handler ikke bare om å gå på museum med barna i håp om at de skal få i seg litt ekspresjonistisk kunst, eller at de får opplest Knut Hamsuns “Sult” før de skal til sengs. En god forelder bør alltid oppmuntre barna til å interessere seg for kultur, og man burde ikke påtvinge noen kultur de ikke er interesserte i, men heller gi valg og la dem finne sin vei inn i kulturlivet.

Det fins nemlig utrolig mange kulturelle uttrykksformer, og for mange regnes også idrett i aller høyeste grad som kultur. Noen barn liker sang og dans. Andre liker kanskje å male, spille piano eller å snekre teaterrekvisitter.

Som forelder er man også kulturformidler. Lokalkultur og folkelige tradisjoner er absolutt kultur, og de fleste hadde nok sitt første møte med kultur gjennom foreldrene. Det er en ærefull oppgave som byr på utfordringer når barna er i trassalderen, og ofte skaper avstand mellom seg og foreldrene. Hvis man begynner tidlig å lære barna om deres egen kultur, er sjansen stor for at de vil føle tilhørighet til sitt opphav og ønske å lære mer om dette.

Jo flere valgmuligheter man gir barn, desto mer entusiastiske vil de være i møtet med kultur. Og det gjør ikke noe om man prøver flere ting. Når man har interesse og anlegg for noe, er det ikke vanskelig å kose seg med kulturelle aktiviteter. Barn er nysgjerrige, og nysgjerrighet er selve grunnlaget for gryende interesse.

Teater er en favoritt for mange familier, men barn syns ofte at klassiske stykker kan bli kjedelige og langtekkelige. Men barn elsker som regel musikk, og nettopp derfor kan det være en god idé å introdusere dem for musikaler, som er en perfekt middelvei mellom to kunstformer.

Når det gjelder museer, kan det være en lur idé å begynne med vitenskapen, for så å ta steget inn i det mer kulturelle. Det er en kjentsak at barn elsker dyr og dinosaurer, og ofte ligger naturhistoriske utstillinger rett i nærheten av kunstmuseer. Kulturhistoriske museer er også en fin måte å knytte kunsten opp mot historien, med alt fra mumier til vikingsmykker.

Se gjerne historiske dokumentarer sammen med barn på TV for å finne ut hva slags kultur som tiltrekker dem mest. For de som er skikkelig eventyrlystne, kan innkjøp av en metalldetektor vekke en vordende arkeologs interesse for å lese om lokal historie og kultur. Barn takker sjelden nei til en skattejakt.

LEAVE A COMMENT

All fields are mandatory.