Norges mest berømte kunstner

Home / Norges mest berømte kunstner

Norges mest berømte kunstner

Enten man kommer fra Los Angeles eller om man er fra Oslo – kunstnerens fødeby – har de aller fleste hørt om Edvard Munch. På 90-tallet fikk kunsten hans en ny renessanse med Skrik-filmene, og det dramatiske ranet av maleriene “Skrik” og “Madonna” rystet kunstmiljøer over hele verden. Hans aller mest kjente malerier er Skrik, Det Syke Barn, Vampyr, Aske, Pikene På Broen og Madonna. Gjennomgående temaer i kunsten hans er kjærlighet, frykt, død og melankoli, og disse finner man som en rød tråd i hele hans kunstneriske virke. Munch-museet i Oslo tiltrekker seg over 100 000 besøkende hvert år.

Fattig liv – rik arv

Edvard Munch ble født i Ådalsbruk i 1863, og ble oppdratt av faren og tanten etter at moren døde av tuberkulose i 1868. Som ung var han sykelig, og han tilbrakte han mye tid inne, hvor han begynte å tegne for å få tiden til å gå. Selv om Edvard først begynte på ingeniørstudiet i 1879, bare seksten år gammel, sluttet han etter to år og begynte på Den Kongelige Tegneskole i Christiana, datidens navn på Oslo. Bildene hans fra denne perioden viser sterke følelser og mye personlig symbolikk, med enkle former og tykke linjer. I 1889 flyttet han til Paris, datidens fremste kunstnerby, hvor han hentet inspirasjon til fargebruk fra kunstnere som Vincent van Gogh og Paul Gaugin. Munch ble dessverre aldri berømt mens han levde, og døde fattig i et Norge okkupert av nazistene i 1944. Han testamenterte all kunsten sin til Oslo Kommune.

Arven skulle få en enorm verdi, og i 2004 fikk alle seg et sjokk da Skrik og Madonna ble stjålet. Det skulle ta hele ti år før verkene, som har en enorm verdi, kom til rette. En versjon av Skrik ble solgt for 100 millioner dollar, og ble med dette et av verdens mest verdifulle malerier. Sikkerhet er viktig når det kommer til verdifull kunst, og derfor ferdigstilles nå et nytt og moderne Munch-museum i Bjørvika i Oslo, rett ved siden av Operahuset. Den ekspresjonistiske maleren ble æret av hele nasjonen fra 2001 til 2017, da han fikk pryde selveste tusenlappen.

Hatet av Hitler

Den historiske tyrannen Adolf Hitler hatet Edvard Munch. Nazi-diktatoren karakteriserte kunsten til den impresjonistiske maleren som “degenerativ kunst”, og sørget for å fjerne alle de 82 kunstverkene som sto utstilt i tyske museer før andre verdenskrig slo ut. Hitler sammenlignet kunsten med steinalderfolkets helleristninger og uttrykte i 1937 at de impresjonistiske kunstnere heller burde flytte tilbake til sine forfedres huler enn å lage kunst. Edvard Munch var livredd for at nazistene skulle få tak i kunsten hans og ødelegge den, og fryktet de ville ta kontroll over arven hans. Heldigvis skjedde dette aldri, og nazistene endte faktisk opp med å arrangere kunstnerens begravelse i 1944, noe som ble sett på som et desperat propaganda-forsøk. Siden Munch ikke lenger kunne motsi dem, var planen å ære ham som en nazistisk kunstner, men heldigvis lyktes de ikke. Den “degenerative” kunstnerens arv lever fremdeles i beste velgående, og er elsket verden over.

LEAVE A COMMENT

All fields are mandatory.