Historiens dyktigste ballerinaer

Home / Historiens dyktigste ballerinaer

Historiens dyktigste ballerinaer

Prima ballerina

Klassisk ballett har fascinert mennesker gjennom tidene, og er en av de høyest aktede kunstformene. De fleste operahus verden over setter også opp ballettforestillinger, og dansen er ofte en del av operaforestillingene. Mange husker sikkert filmen “Black Swan” med Natalie Portman i hovedrollen, og selv om filmen leker med det overnaturlige, gir den samtidig et ganske realistisk bilde av hvor hardt det er å komme seg opp og fram for håpefulle ballettdansere. De som ønsker å få den prestisjetunge tittelen prima ballerina skal tidlig krøkes, og det er ikke mange årene man kan være aktiv i den elegante dansen før man blir sett på som gammel. Mange håpefulle foreldre sender derfor barna på klassisk ballett fra de er svært unge, i håp om at de en dag skal høste heder og ære.

Den mest ærefulle tittelen en danserinne kan få er prima ballerina assoluta, og under blir vi kjent med noen av de største talentene i historien innen klassisk ballett.

Galina Ulanova

Den russiske ballettdanseren Galina Ulanova regnes som en 1900-tallets største ballerinaer, i tillegg til at hun har høstet mye ros som skuespiller. Hun var den første til å tolke rollen som Julie i Lavrovskys versjon av Prokofievs “Romeo og Julie” på Kirov-teatret, og russerne ga henne tilnavnet “morgenens ballerina”.

Anna Pavlova

Russiske Anna Pavlova er en av de mest respekterte ballerinaene noensinne. Hun har hatt stor innflytelse, og veide opp for det hun manglet av teknikk med en unik sjarme som frelste publikum. Pavlova var den første ballerinaen noensinne til å reise på verdensturné, og er for evig kjent som skaperen av rollen som den døende svanen i samarbeid med koreografen Michel Fokine.

Alicia Markova

Alicia er blant de to eneste engelske balletdanserne som har innehatt den gjeve tittelen prima ballerina assoluta, og har fått æren for mye av utviklingen innen britisk og amerikansk ballett. Hun stiftet både Ballet Rambert og Royal Ballet, og sammen med Dame Margot Fonteyn stiftet hun English National Ballet.

Margot Fonteyn

Dame Margot Fonteyn har blitt gjort ære på av den britiske dronningen for sitt livsverk i kunstens tjeneste. I likhet med Markova har hun innehatt tittelen prima ballerina assoluta, og er kjent for sin musikalitet og grasiøse linjer. Hun døde i 1991, men er for alltid husket for at hun gjorde ballett mer tilgjengelig for den britiske befolkningen.

Nadia Nerina

Russiske Nadia danset i mange år ved Royal Ballet, og imponerte Rudolf Nurejev med sin teknikk, hvor hun stadig tok mesterens koreografi til nye høyder. Under en oppsetning av Svanesjøen skal han ha stormet ut da hun gjorde den allerede intrikate koreografien hans i nesten dobbel hastighet, noe ingen annen ballerina hadde gjort før henne.

Nina Ananiasjvili

Den georgiske ballerinaen Nina Ananiasjvili ble verdenskjent med sin forførende mystikk, instinktive uttrykksmåte og magiske teknikk, og det kommer neppe som en overraskelse at hun regnes for å være en av historiens dyktigste prima ballerinaer. Hun trente og danset ved den prestisjefylte russiske Bolsjoi-balletten i flere tiår, og dag er hun kunstnerisk ansvarlig for den Georgiske Statsballett.

LEAVE A COMMENT

All fields are mandatory.